Az elmúlt héten látogatást tettünk Erdélybe. Bihar megye nyugati részén fekvő egyik kis falujába vezetett utunk. Nem messze Margitától található egy közel 400 fős lakosú apró közösség, Poklostelek. Első hallásra már elgondolkodik az ember, hogy vajon honnan kapta nevét eme apró falucska. A legelterjedtebb monda szerint régen lepratelep volt. Poklostelek egyetlen kis utcából áll, ami még csak nem is a főút mentén található, hanem egy félreeső mellékút halad át rajta. Jogosan mondhatnánk, hogy egy Isten háta mögötti helyről van szó, de ez közel sem így van.

A falu úgynevezett közepén található egy református templom, aminek lelkészei majdnem két évtizede szolgálnak a falu lakosai felé. Elődei csupán egy-két évet töltöttek a gyülekezet építésével, majd hamar tovább álltak.

Megérkezve a templomhoz, a lelkész házaspár fogadott minket nagy szeretettel. Beinvitálván otthonukba, lelkesen beszéltek munkájukról és mindarról amit Poklostelken sikerült eddig elérniük. Erős-Joó Enikő és férje Erős Béla kitartóan szolgál a falu lakosai felé, megcélozván a hátrányos helyzetű családokat, akik földműves munkával egészítik ki havi keresetüket, hogy legyen mit egyenek nap mint nap. Nemcsak a felnőttek helyzete ilyen rossz, hanem a gyermekek is megsínylik azokat a problémákat, amiket a szülők próbálnak enyhíteni. Sok gyerek nem tud írni és olvasni. Mivel egy Erdélyben található kis faluról beszélünk, így tudhatjuk, hogy a román nyelv ismerete elengedhetetlen a mindennapi életben, ám nagyon sok esetben még az ország hivatalos nyelvét sem beszélik, pedig az iskolákban ez elvárt dolog lenne.

A lelkész úr kicsit elszomorodva mutatta meg nekünk azokat a gyermekfoglalkoztató füzeteket, amelyek segítségével szeretné csökkenteni az írástudatlanságot a gyerekek között. A gyülekezet rendelkezik egy ifjúsági teremmel, ahol az idősebbek is megtalálják a számukra érdekesebb könyveket, társasjátékokat.

Örömmel láttuk, hogy a templom épülete renoválás alatt áll. Mivel a falu polgármestere magyar származású, így a román állam kevesebb támogatást juttat el Poklostelekre és a környező kis falvakba. A környéken található  hét kis falú egyetlen polgármesterrel rendelkezik . A magyar állam nem is olyan rég, de anyagi segítséggel támogatta az erdélyi magyarokat.

Poklostelekre érkezésünk fő célja az volt, hogy segítsünk az ott élő hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek. Hamarosan itt vannak az ünnepek és szeretnénk mi is mosolyt csalni az apróbbak arcára. Szándékunkban áll mikuláscsomagokat eljuttatni a lelkészpáron keresztül a családokhoz. Debrecen több pontján, beleértve a Nagytemplomi Református Gyülekezet irodáját (Kossuth tér 1.),  Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola (Hunyadi János u. 17.),
Debreceni Református Kollégium Óvodáját (Tímár u. 10.), valamint több Coop üzletben, elhelyeztünk dobozokat, amikbe várjuk az édességeket. A gyűjtés december 8-án ér véget. A csomagokat a gyerekek közt december 10-én adnánk át a vasárnapi istentisztelet után.